Sanırım yanlış işlerle uğraşıyoruz

Sanırım yanlış işlerle uğraşıyoruz

Yüzde doksan altısı okur yazar, yüzde on beşi üniversite mezunu, yüzde on altısı genç nüfuslu Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili 80 milyonluk bir ülke. Bugün Türkiye 2018 verilerine göre Dünyanın en büyük 17.ülkesi. Çin, Hindistan,Malezya,Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler kategorisinde. Yıllık Büyüme oranına baktığımızda genelde ilk 5'deyiz. Ne hikmetse senelerdir aynı yerdeyiz. Anlaşılan diğer ülkelerde armut toplamıyor.

2018'de 168 milyar dolar ile ihracat rekoru kırdık. İthalatımız alım gücü ve döviz kuru nedeniyle azalsa da cari açık vermeye devam ediyoruz. Çünkü katma değerli mal veya hizmet üretemiyoruz. Bu kadar ihracatı kim yaptı derseniz, Türkiye'nin ilk 500 şirketine baktığınızda yabancı sermayeli şirketlerin çoğunlukta olduğunu göreceksiniz. Toyota, Ford, Hyundai Assan gibi dünya devlerine verilen devlet teşvikleri, kolay lojistik ve ucuz işçilik nedeniyle Türkiye'nin montaj ülkesi olarak kullanıldığı aşikar. Sonuç olarak bütün ülke yükte ağır pahada hafif işlerin taşeronluğunu yapıyoruz.

10-15 yıl öncesinde Dünyanın en büyük şirketlerine baktığımızda finans, telekomünikasyon, hızlı tüketim ve petrol şirketleri yer alırken şimdi Apple, Amazon, Microsoft, Google gibi bilişim şirketleri yer alıyor. Bu doğrultuda 21.yüzyıl için bilişim ve teknoloji çağı diyebiliriz. 

ABD'nin 120 yıldır ürettiği ve Dünyaya sattığı otomobili biz daha yeni üretmeye çalışıyoruz Adamlar artık bu işten çekiliyor, yüksek teknolojiye yatırım yapıyor biz ise sanırım bazılarının söylediği gibi Amerikayı yüz yıl geriden takip ediyoruz.

20 yaşındaki Mark Zuckerberg'in üniversitede kurduğu arkadaşlık sitesi Facebook bugün 2 milyar 150 milyon kullanıcıya ve 497 milyar dolar piyasa değerine sahip. Aynı Mark, 34 yaşındaki Jan'dan mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ı 2014 yılında 19 milyar dolara satın alıyor. Rakamlarla aranız iyi değilse gayet normal diyebilirsiniz ancak burada dikkat çekmek istediğim konu şu. Whatsapp 55 çalışanı ve 6 yıllık geçmişiyle 19 milyar dolarlık bir değere sahipken 1933'te kurulan ve 23 bin kişi çalıştıran THY'nin değeri ise sadece 4,3 milyar dolar (2014). Basit bir telefon uygulaması olarak gördüğünüz Whatsapp senin Dünyaya rüşdünü ispatlamış en değerli şirketlerinden Türk Hava Yollarını beşe katlıyorsa burada herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum. 

20 yaşındaki Markın 4-5 arkadaşıyla kurduğu arkadaşlık sitesi Facebook senin on binlerce kişi çalıştıran holdinglerinden daha değerliyse, garajda kurulan Apple senin 80 milyonluk ülkenin ekonomisine eşdeğerse; burada şapkamızı önümüze koyup kendimizi sorgulamanın vakti gelmiştir.

 


Hasan ACAR | Kişisel Web Sitesi

 

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ