Geleceğin parası Bitcoin mi ?

Geleceğin parası Bitcoin mi ?

Bitcoin, 2000'li yılların başında kimliği belirsiz kişilerin paranın izini kaybettirmek ve mevcut para sistemine alternatif oluşturmak amacıyla oluşturdukları sanal para ağıdır. Her geçen gün daha çok duymaya başladığımız bitcoin aslında yeni bir dönemin habercisi. Kripto paralar; sahibi ve merkezi olmayan, para transferi gizli, devletler tarafından denetlenemeyen ve vergilendirilemeyen, bir merkezde değil tüm ağda şifrelenen açık kaynak kodlu güvenli bir sistem. Kripto paralar sadece bitcoin'den ibaret değil, on binlerce altcoin (alternatif) mevcut.

Tesla'nın sahibi Elon Musk'un 15 milyar dolar bitcoin almasıyla ve destekleyici tweetleriyle ilgileri üzerine çeken bitcoin 640 milyar dolar değerle dünyanın en değerli 10 şirketi arasına girebilecek büyüklükte. Kripto paraların toplam piyasa değeri ise yıl başında 1 trilyon doları geçti bile. Bu rakam Dünyanın en büyük 15- 16 ülkesi haricinde geri kalan 200'e yakın tüm Dünya ülkelerinden daha büyük bir ekonomik değere sahip. Maalesef buna Türkiye'de dahil. (Gayrisafi Milli Hasila baz alınmıştır.)

 
 
Piyasa Değeri En Yüksek 10 Coin
 
 
  1. BTC  BİTCOİN (BTC) -  ₺ 6,744,957,865,888 / 1 BTC = ₺ 361,646.95

  2. ETH  ETHEREUM (ETH) - ₺ 1,535,353,472,304 / 1 ETH = ₺ 13,356.70

  3. BNB  BİNANCE COİN (BNB) - ₺ 212,676,390,169 / 1 BNB = ₺ 1,372.38

  4. ADA CARDANO (ADA) -  ₺ 201,757,880,073 / 1 ADA = ₺ 6.47

  5. DOT  POLKADOT (DOT) - ₺ 198,342,780,281 / 1 DOT = ₺ 217.92

  6. XRP  XRP (XRP) - ₺ 169,009,510,304 / 1 XRP = ₺ 3.72

  7. LTC  LİTECOİN (LTC) - ₺ 105,423,888,581 / 1 LTC = ₺ 1,579.77

  8. BCH   BİTCOİN CASH (BCH) - ₺ 91,887,571,378 / 1 BCH = ₺ 4,918.77

  9. XLM   STELLAR (XLM) - ₺ 78,094,436,571/ 1 XLM = ₺ 3.48

  10. DOGE   DOGECOİN (DOGE) - ₺ 45,948,154,901 / 1 DOGE = ₺ 0.3568

* 18.02.2021 tarihli güncel verilerdir. (Coinmarketcap)
 
 

Kripto  paralar yasal mı? Devletler ne düşünüyor?

 
Dünya devletlerinin büyük çoğunluğunda hala Bitcoin ile ilgili nasıl karar verecekleri belirsiz. Bu gibi durumlarda, BTC kullanımı, sahip olabilme açısından yasaldır, ancak statüsü ile ilgili açık bir kural veya yasal koruma yoktur. Bu ülkeler ya zaten Bitcoin ve kripto para birimleri için yasal bir çerçeve oluşturuyor ya da bekle ve gör yaklaşımını benimsiyorlar.
 
Kripto paralar vergilendirilemediği ve denetlenemediği için yasal değil ancak yasak da değil. Kişiler, kurumlar, merkez bankaları hatta devletler tarafından organize ve müdahale edilemeyen kripto paralar arkasında barındırdığı blockchain teknolojisiyle finansal düzeni yeniden tanımlayacak güçte görünüyor. Bazı ülkeler yasaklamaya çalışsa da dijital dünya ve böylesine büyük bir devrime engel olmaları çok kolay değil. Dolayısıyla gelişmiş ülkeler başta olmak üzere birçok hükümet kanuni düzenlemelere yönelik çalışmalara hazırlık yapmaya başladı. Devlet yetkililerinin ve merkez bankalarının sert ve karşı açıklamalarının her geçen yıl yumuşadığını ve zamanla kabullenmek zorunda kaldıklarını görüyoruz. Hatta iş öyle bir yere geldi ki artık bazı ülkeler kendi ulusal yerli coin'lerini çıkarmaya hazırlanıyor. 
 
Araştırmalar, Bitcoin ve kripto para birimlerinin yasalarla tanındığı ve yasal olduğu en az 111 ülke olduğunu göstermektedir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi büyük ülkeler kripto para birimlerine karşı genel olarak kripto dostu bir tutum sergilerken, aynı zamanda kara para aklama yasalarını uygulamaya ve sahtekarlığı önlemeye çalışıyorlar. Bu arada, Avrupa Birliği'nde üye ülkelerin kendi kripto para birimlerini başlatmalarına izin verilmiyor, ancak kripto borsalarının yasallaştırılması ve düzenlemelere uyması teşvik ediliyor.
 
Bitcoin’in merkezi olmayan yapısı nedeniyle yasakların uygulanıp uygulanmamasıyla, mevcut finansal sistemlerine yönelik tehdit veya uygun düzenlemelerin henüz onaylanmamış olması nedeniyle; Afganistan, Pakistan, Cezayir, Bolivya, Bangladeş, Makedonya, Suudi Arabistan, Katar, Vanuatu ve Vietnam'da yasaklandı.
 
Ne olursa olsun, giderek artan sayıda hükümet dijital inovasyonu benimsemeyi ve sektörde rol almayı tercih ediyor. Aynı zamanda gelişmekte olan sektöre karşı çıkan yargı yetkileri(hükümetler) geride kalma riski altındadır. İronik olarak, bu ülkeler zaten dünyanın en fakir ülkelerinden bazıları ve Bitcoin ve yaygın kripto para birimlerine olan baskılarının durumu iyileştirmek için hiçbir olumlu sonuç vermiyor gibi görünüyor. Tam tersine; kripto para birimi işletmelerini uygun düzenlemelerle kucaklamak, yenilik, sermaye, vergi geliri getirmek ve tüm nüfus için yaşam standardını iyileştirmek için mükemmel bir fırsat sunuyor.
 
 
 
Blockchain teknolojisi nedir ?
 
Blokzincir çevrim içi (online) bir hesap defteri gibidir. Blokzincir yazılımı her türlü veriyi takip etmek için kullanılabilen dijital bir defterdir. Bu yazılım, diğer pek çok şeyin yanı sıra, mal akışını, para hareketlerini, sanat eserlerinin veya şiirlerin kime ait olduğunu takip edebilir. Sağlıktan nakliyeye spordan sanata, tasdik işlemlerinden oy kullanmaya kadar pek çok alanda blokzincir teknolojisi kullanılabilir. Blokzincirler, bilgileri değişmez bir şekilde depolama yetenekleri ile ayırt edilir; yani bilgiler değiştirilemez veya hack’lenemez.
 
Her blokzincirin temel işlevi dijital bilgileri, “blok” adı verilen ve değiştirilemeyen koleksiyonlarda gruplandırmaktır. Bir blok veriyle dolduğunda, kalıcı bir kayıt haline gelebilmesi için, oldukça karmaşık bir işlem gerçekleştirilir. Her blok, her iki bloğun içeriğine başvuran bir kodla, bir sonraki bloğa bağlanır. Bu yüzden ona “zincir” denir. Bilgisayarını kullanarak bir blokzincire katılan herkes, blokzincirde bir “düğüm” olarak kabul edilir. Bir zincirde binlerce, hatta milyonlarca düğüm olabilir. Tasarımın asıl başarısı, blokzincirin bu düğümlerin her biri ile çoğalması ve sürekli olarak güncellenmesidir.
 
Türkçeye blokzinciri/blok zinciri olarak geçen Blockchain teknolojisinin temeli, 1990’lı yılların başında kriptografi uzmanları Stuart Haber ve Scott Stornetta tarafından yapılan çalışmalarla atılmıştır. 1970’li yıllarda Ralph Merkle tarafından patentlenen “hash ağacı” konseptinden yola çıkan iki uzman, çalışmalarını tam manasıyla kavramsallaştırmamış olsalar da günümüzdeki modern blokzinciri tanımına yaklaşmayı başarmışlardır. Bu sebeple birçoklarına göre bu teknolojinin mucidi Satoshi Nakamoto değil, Haber ve Stornetta’dır. Günümüzdeki anlamıyla ilk Blockchain, tarihteki ilk kripto para birimi Bitcoin ile yaşıttır. Takvimler 31 Ekim 2008’i gösterdiğinde Satoshi Nakamoto isimli bir kişi ya da grup tarafından yayımlanan “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli white paper dokümanında BTC altyapısının tamamen blokzinciri teknolojisine dayandırıldığı belirtilmiştir.
 
Blokzincirler şeffaflığın yanı sıra yüksek derecede gizlilik sağlar. Blokzincir kullanan bir kişinin (veya makinenin) kimliği bir kod dizisinin arkasında gizlidir. Bu kişi kimliğini kendisi açıklamadıkça kim olduğu bilinemez. Ancak bu kimlik tarafından yapılan işlemler şeffaftır.
 
Bitcoin ve Ethereum en popüler blokzincirler ağlarıdır. Blokzincir teknolojisinin en bilinen ürünü ise kripto para birimleridir.
 
 
 

Hasan ACAR | Kişisel Web Sitesi

 

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ